fredag 18 maj 2012

Hallonsaft

Ja. Hallonsaft. Saft gjord på Rubus Idaeus helt enkelt.
Det har förekommit påtryckningar om att jag ska blogga om det ända sedan jag råkade fråga ett par kollegor vad de tyckte jag skulle blogga om. Två kollegor, två svar.
"Att angöra ett trädgårdsland" och "Hallonsaft"...
Jag undrar om de svarade så för att de är genuint intresserade eller att det egentligen betydde nåt i stil med "Vi bryr oss inte det minsta ditt lilla pucko".
Nu blir det i alla fall ett inlägg om hallonsaft. Jag utgår också från att Å, som föreslog ämnet, har hallonsaft som sin största passion. Egentligen.

När man ska dricka hallonsaft är det ett par saker man måste tänka på innan man man kastar sig in i uppgiften.
Först och främst bör man ha hallonsaft. Har men ingen är det enklaste att någon skaffar det åt en.
Har man ingen som vi ge bort eller köpa det kan man bita i det sura äpplet och ta sig till en affär och själv införskaffa det.


Vill man köra på överkursvarianten gör man ju egen saft. Det alternativet vet du redan allt om ifall du råkar vara en dam på 70+ som fött upp getter i hela ditt liv. (Passar beskrivningen in på dej så vet du redan hur man gör och kan hoppa över ett gäng rader).
Vill man prova ändå tänkte jag redogöra för hur det går till.

Det finns massa varianter på hur man gör hallonsaft, men jag tar en enkel grund så får ni variera själva:

  1. Vänta tills hallonen mognar. Självklart ska det vara nyplockade. Har man tur kan man hitta det redan i juni, men mot slutet av sommaren är de som bäst.
  2. Häll socker i en kastrull
  3. Häll vatten på sockret. Nästan dubbelt så många deciliter vatten som socker.
  4. Häll bär i sockervattnet. Dubbelt så mycket bär som vatten. Vill man vara en saftsnobb kan man rensa bären innan.
  5. Koka upp blandningen medan du rör i den och låt den koka tills sockret löst sig.
  6. Sniffa lite på ångorna och konstatera att du är ordentligt allmoge som ger dig på en sån här 1800-talsgrej.
  7. Låt det sjuda lite i typ 10 minuter.
  8. När det har svalnat doppar du händerna i gojset och passar på att färga håret samtidigt som du gör en kul frisyr.
  9. Skratta åt din spegelbild.
  10. Sätt ett lock på grytan och försök få in den i kylen.
  11. Svär över att den inte får plats.
  12. Möblera om i kylen och konstatera att ägg gärna går sönder när de faller i golvet.
  13. Halka på äggen.
  14. Stäng kylskåpsdörren.
  15. Vänta i minst ett dygn.
  16. Sila genom en silduk.
  17. Låt bli att röra runt i silen eftersom du vet att det då kan bli stopp i duken.
  18. Konstatera att det blir stopp likt förbannat och sätt igång att röra/pressa saften genom duken.
  19. Häll upp saften på flaskor.
  20. Avbryt hällandet och leta upp en tratt i det överfulla skåpet med plastsaker.
  21. Häll saften i flaskor.
  22. Drick samtidigt som du funderar på vilka spritsorter du ska prova att blanda med saften.
  23. Få skäll för att köket ser ut som om du nödslaktat minst tre får med hjälp av motorsåg.
  24. Få skäll för att du har hela huvudet fullt med intorkad hallonsaftgegga.
  25. Bli hotad med nödslakt om du inte städar upp jäääävligt snabbt!
  26. Inse varför det finns hallonsaft att köpa i affären och varför ingen människa vid sina sinnens fulla bruk kokar sin egen.
  27. Bjud släkt och vänner på saft.

Ni trodde väl förresten inte att jag skulle missa att ta med den här:





Drick med förnuft!

3 kommentarer:

Gun -70 sa...

Hoppas på smakprov när jag kommer ner...och att du städat efter dej:)

Ville sa...

Ett alternativ om man inte vill kladda med socker:
Hallonsnaps!
1 flaska vodka
1 näve färska hallon
några grönpepparkorn

Låt stå i en vecka (minst ett dygn, gärna två)
Sila bort bär och peppar (smaka inte på bären, de smakar skit)

Drick och njut av en riktig tjejsnaps, eller blanda med sockerdricka.

Mikkemannen sa...

Gun -70: Nä, det får bli köpt öl eller liknande istället.

Ville: Det verkar inte så dumt. Kanske kan få frun att gilla hallon med det här.